Pályázni fogok, de hogyan?

Ha úgy dönt, hogy pályázni fog, akár a NOS-sal, akár egyedül, íme néhány hasznos ötlet:

8 egyszerű tipp a sikeres pályázathoz:

1. Gyorsan döntsön!
Minél előbb alaposan járja körbe egy-egy projekt támogathatóságát!
2. Kiforrott ötlet kell
Milyen egy jó ötlet? Mire pályázzon?
Tapasztalatok szerint azok a sikeres pályázók, akik konkrét elképzeléseiket, beruházásaikat más forrásból – hitelből, tagi kölcsönökből – egyébként is megvalósítanák, legfeljebb lassabban. Tehát válasszon olyasmit, amivel egyébként is szívesen foglalkozna, ha ez megvan, ötletét a NOS segít illeszteni a pályázati kiíráshoz.
3. Önrész is szükséges
Általában saját pénzt is mellé kell tenni a pályázaton nyert összegnek. Ritka a 100 százalékos támogatási intenzitás, ezért pályázat benyújtása előtt meg kell határozni az önerő összetételét.
A támogatás mértéke függhet a megvalósítás helyszínétől (pl. konvergencia régió-e vagy sem) és a fejlesztés céljától is.
4. Írjam vagy írassam?
Egymillió forinttól kb. ötmillió forintos projektméretig azt szoktuk mondani, hogy érdemes házon belül megírni az egyszerű pályázatot. 10 millió Ft felett hasznos profikra bízni a dolgot. Ezek a pályázatok bonyolultabbak, ezért a cégek sokszor nem tudják saját apparátusukkal elkészíteni.
Állítólag az irodák többsége a 10 millió forintos határ feletti pályázatok elkészítését vállalja. Ha a pályázathoz megvalósíthatósági tanulmányt kérnek, több területet kell jól ismerni, érteni kell a projekt műszaki, szociális, környezetvédelmi és gazdasági oldalát.
Kulcsfontosságú a pályázat sikere érdekében végzett tisztességes lobbitevékenység. A profi pályázatkészítők általában széles kapcsolatrendszerrel rendelkeznek a lobbizáshoz. Ezt azt jelenti, hogy tudják törvényes kereteken belül növelni a pályázat nyerési esélyeit.
5. Nem elég nyerni
A kedvezményezettek gyakran nincsenek tisztában a támogatás elszámolásának nehézségeivel. A sikeres pályázatról szóló értesítést követően még sok munka árán érhető el a támogatás lehívása.
A pályázat beadásához szükséges dokumentáció beszerzése és a pályázat megírása tehát csak a kezdet, ezután jön a szerződéskötés, valamint a projektmenedzsment.
6. Közbeszerzési törvény
Figyelembe kell venni magáncégeknek is a közbeszerzési törvényt! Magánvállalatoknál az adott projekt jellege, nagysága és a támogatás mértéke határozza meg a közbeszerzési kötelezettséget.
7. Projektdokumentumok alapos, szó szerinti értelmezése
A pályázati kiírás, a pályázati útmutató, a beadott pályázati adatlap, valamint a megkötött támogatási szerződés “szent és sérthetetlen”, muszáj, hogy a projektgazda szó szerint és részletesen értelmezze és a megvalósítás során betartsa a bennük foglaltakat.
8. Elegendő idő = Jó pályázat
Magas színvonalú, megfelelő pályázat elkészítéséhez két-három hét szükséges (ennél hosszabb időtartam csak jobb). A részletesen átgondolt projektkoncepció a későbbi megvalósítást is nagyban elősegíti.